Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γεύμα

Κριθαράκι με φακές και μοσχάρι

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος αναμονής:  -

Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά

Μερίδες: 4-6

Βαθμός δυσκολίας: 2

Συστατικά
  • 300 γρ. κιλότο μοσχαριού (κομμένο σε κυβάκια)
  • 150 γρ. μέτριο κριθαράκι
  • 150 γρ. φακές
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 250 γρ. τριμμένη ντομάτα 
  • αλάτι
  • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 800 γρ. νερό

 

Για το σερβίρισμα

  • τριμμένη γραβιέρα 
Παρασκευή
  • Γεμίζουμε τα ¾ μιας κατσαρόλας με νερό και την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση. 
  • Ξεπλένουμε τις φακές κάτω από τρεχούμενο νερό. 
  • Ρίχνουμε τις φακές στην κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά. 
  • Σουρώνουμε τις φακές και τις αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.
  • Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί.
  • Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το μοσχάρι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. 
  • Αφαιρούμε το μοσχάρι σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. 
  • Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κρεμμύδι, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. 
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι και τις φακές, και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. 
  • Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι, τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 
  • Προσθέτουμε το κρέας τα τελευταία 5 λεπτά μαγειρέματος και ανακατεύουμε.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα.