Γεύμα
Κριθαράκι με φακές και μοσχάρι
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: -
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
Μερίδες: 4-6
Βαθμός δυσκολίας: 2
Συστατικά
- 300 γρ. κιλότο μοσχαριού (κομμένο σε κυβάκια)
- 150 γρ. μέτριο κριθαράκι
- 150 γρ. φακές
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- 1/2 κρεμμύδι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 250 γρ. τριμμένη ντομάτα
- αλάτι
- 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
- 800 γρ. νερό
Για το σερβίρισμα
- τριμμένη γραβιέρα
Παρασκευή
- Γεμίζουμε τα ¾ μιας κατσαρόλας με νερό και την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση.
- Ξεπλένουμε τις φακές κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Ρίχνουμε τις φακές στην κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά.
- Σουρώνουμε τις φακές και τις αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.
- Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί.
- Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το μοσχάρι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
- Αφαιρούμε το μοσχάρι σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κρεμμύδι, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και τις φακές, και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι, τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Προσθέτουμε το κρέας τα τελευταία 5 λεπτά μαγειρέματος και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα.