Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
kroketes_mpakaliarou
Γεύμα

Κροκέτες μπακαλιάρου

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 

Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά

Μερίδες: 18 τμχ.

Βαθμός δυσκολίας: 1

Συστατικά
  • 350 γρ. μπακαλιάρος
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 1  φρέσκο κρεμμυδάκι
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • αλάτι

 

Για τη σύνθεση

  • 80 γρ. τριμμένη φρυγανιά 
  • 2 μεσαία αυγά 
  • αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (για το άλειμμα)

 

Για το σερβίρισμα 

  • κέτσαπ
Παρασκευή
  • Γεμίζουμε τα ¾ μιας κατσαρόλας με νερό και τη μεταφέρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.
  • Κόβουμε τον μπακαλιάρο και τις πατάτες σε κυβάκια και ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  • Ρίχνουμε τις πατάτες και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Σουρώνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.
  • Βάζουμε τον μπακαλιάρο και το φρέσκο κρεμμυδάκι στον πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα του μπακαλιάρου σε ένα μπολ. 
  • Σπάμε τις πατάτες με ένα πιρούνι και τις προσθέτουμε στο μπολ.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Ρίχνουμε τη φρυγανιά σε ένα άλλο ταψί και σε ένα μπολ σπάμε και χτυπάμε τα αυγά.
  • Πλάθουμε περίπου 18 κροκέτες των 40 γρ. και τις περνάμε διαδοχικά από το αυγό και τη φρυγανιά. 
  • Τοποθετούμε τις κροκέτες στο ταψί με τη λαδόκολλα και αλείφουμε την επιφάνειά τους με το ελαιόλαδο. 
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. 
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε με κέτσαπ.