Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γλυκό

Cupcakes μήλου με χουρμάδες και λιναρόσπορο

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά

Χρόνος αναμονής: -

Μερίδες: 6 τμχ.

Βαθμός δυσκολίας: 1

Συστατικά
  • 100 γρ. βασιλικούς χουρμάδες (απύρηνους)
  • 1 μεσαίο αυγό 
  • 1 κρόκο από μεσαίο αυγό
  • 70 γρ. μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 μεσαίο κόκκινο μήλο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. αλεύρι ολικής γ.ο.χ.
  • 1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. σπασμένο λιναρόσπορο

 

Για το frosting

  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 20 γρ. μέλι
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

 

Για το σερβίρισμα

  • κανέλα
Παρασκευή
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Κόβουμε λαδόκολλες σε τετράγωνο σχήμα 11x11 εκ. και τις τοποθετούμε σε μία φόρμα για muffins με 6 θήκες.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τους χουρμάδες και βραστό νερό, και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 5 λεπτά.
  • Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το αυγό, τον κρόκο, το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Καθαρίζουμε το μήλο, το τρίβουμε στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τους χουρμάδες και το ελαιόλαδο, και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές.
  • Μεταφέρουμε τους χουρμάδες στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  • Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι, και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τα στερεά στο μπολ με τα υγρά και προσθέτουμε το τριμμένο μήλο και τον λιναρόσπορο.
  • Ανακατεύουμε με τη σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες με τη λαδόκολλα, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.  (Ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί εσωτερικά τρυπώντας τα με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμα.)
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

 

Για το frosting

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Μοιράζουμε με το κουτάλι το frosting πάνω από τα muffins, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.