Γλυκό
Cupcakes μήλου με χουρμάδες και λιναρόσπορο
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά
Χρόνος αναμονής: -
Μερίδες: 6 τμχ.
Βαθμός δυσκολίας: 1
Συστατικά
- 100 γρ. βασιλικούς χουρμάδες (απύρηνους)
- 1 μεσαίο αυγό
- 1 κρόκο από μεσαίο αυγό
- 70 γρ. μέλι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 μεσαίο κόκκινο μήλο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. αλεύρι ολικής γ.ο.χ.
- 1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. σπασμένο λιναρόσπορο
Για το frosting
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 20 γρ. μέλι
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σερβίρισμα
- κανέλα
Παρασκευή
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Κόβουμε λαδόκολλες σε τετράγωνο σχήμα 11x11 εκ. και τις τοποθετούμε σε μία φόρμα για muffins με 6 θήκες.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τους χουρμάδες και βραστό νερό, και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το αυγό, τον κρόκο, το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Καθαρίζουμε το μήλο, το τρίβουμε στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τους χουρμάδες και το ελαιόλαδο, και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές.
- Μεταφέρουμε τους χουρμάδες στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι, και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τα στερεά στο μπολ με τα υγρά και προσθέτουμε το τριμμένο μήλο και τον λιναρόσπορο.
- Ανακατεύουμε με τη σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες με τη λαδόκολλα, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. (Ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί εσωτερικά τρυπώντας τα με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμα.)
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για το frosting
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μοιράζουμε με το κουτάλι το frosting πάνω από τα muffins, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.