Πουρές λαχανικών με αμύγδαλα
Τα γεύματα λαχανικών αποτελούν μία πολύ καλή πηγή μικροστοιχείων, ενώ παράλληλα μπορούν να δημιουργήσουν ένα διάλειμμα στη διατροφή του βρέφους από τις ζωικές τροφές. Μοναδικό τους μειονέκτημα είναι η χαμηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα κενά καλύπτονται από τα αμύγδαλα. Προσοχή όμως, ποτέ μην τα δώσετε χωρίς να τα θρυμματίσετε καλά!
- 1 κολοκυθάκι
- ½ πράσο
- 2 φύλλα σπανάκι
- 1 καρότο
- 1 πατάτα
- 1 κουταλιά μικροκομμένο ζυμαρικό (αστράκι)
- 10 αμύγδαλα
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Βάλτε 1 ½ φλιτζάνι νερό σε μία κατσαρόλα και περιμένετε να βράσει.
- Στη συνέχεια προσθέστε τα λαχανικά και τα αμύγδαλα.
- Αφήστε τα να σιγοβράσουν για ½ ώρα, προσθέτοντας ζεστό νερό, όποτε χρειάζεται.
- Όταν μαλακώσουν, βάλτε τα στο μίξερ και λιώστε τα. Προσθέστε λίγο από το νερό που βράσανε για να πετύχετε την επιθυμητή υφή.
- Προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε.
Εάν θέλετε να κάνετε τη γεύση του πουρέ λίγο πιο γλυκιά, αντικαταστήστε την πατάτα με γλυκοπατάτα ή το κολοκυθάκι με γλυκιά κολοκύθα.
Τα αμύγδαλα αποτελούν μία ιδανική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή εγκεφαλική ανάπτυξη και διαμόρφωση. Παιδιά με επαρκή πρόσληψη, φαίνεται ότι παρουσιάζουν καλύτερη εξέλιξη στις γνωσιακές ικανότητες και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς.