Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σνακ

Κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και μέλι

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά

Χρόνος αναμονής: -

Μερίδες: 12-14 

Βαθμός δυσκολίας: 1

Συστατικά
  • 3 μεσαία αυγά 
  • 150 γρ. ελαιόλαδο (και επιπλέον για τη φόρμα)
  • 180 γρ. μέλι
  • 180 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (και επιπλέον για τη φόρμα)
  • 2 βανιλίνες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ

 

Παρασκευή
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. 
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία ορθογώνια φόρμα για κέικ 10x30 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, τις βανιλίνες, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.  
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ.
  • Αλείφουμε ένα μαχαίρι με λίγο ελαιόλαδο και χαράζουμε ελαφρώς το κέικ στη μέση κατά μήκος για να φουσκώσει ομοιόμορφα.
  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. (Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί εσωτερικά τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμο.)
  • Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.