Σνακ
Κέικ πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και μέλι
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
Χρόνος αναμονής: -
Μερίδες: 12-14
Βαθμός δυσκολίας: 1
Συστατικά
- 3 μεσαία αυγά
- 150 γρ. ελαιόλαδο (και επιπλέον για τη φόρμα)
- 180 γρ. μέλι
- 180 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (και επιπλέον για τη φόρμα)
- 2 βανιλίνες
- 1 πρέζα αλάτι
- 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
Παρασκευή
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία ορθογώνια φόρμα για κέικ 10x30 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, τις βανιλίνες, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ.
- Αλείφουμε ένα μαχαίρι με λίγο ελαιόλαδο και χαράζουμε ελαφρώς το κέικ στη μέση κατά μήκος για να φουσκώσει ομοιόμορφα.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. (Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί εσωτερικά τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμο.)
- Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.