Γεύμα
Γιουβαρλάκια με μοσχαρίσιο κιμά και λαχανικά
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Μερίδες: 7-8
Βαθμός δυσκολίας: 1
Συστατικά
- 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (λάπα, 2 φορές περασμένο)
- 80 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 καρότο
- 1 μικρό κολοκυθάκι
- ½ κρεμμύδι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεσαίο αυγό
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
- 900 γρ. νερό
- αλάτι
Για το αυγολέμονο
- 1 κρόκο από μεσαίο αυγό
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- χυμό από 1 λεμόνι
Παρασκευή
- Τρίβουμε το καρότο και το κολοκυθάκι στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το ρύζι, το ελαιόλαδο, το καρότο, το κρεμμύδι, το αυγό, τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και αλάτι, και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
- Μεταφέρουμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο, πλάθουμε περίπου 25 μπαλάκια των 25 γρ. και αφήνουμε στην άκρη τα γιουβαρλάκια.
- Ρίχνουμε το νερό και λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα και τη μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση.
- Μεταφέρουμε τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι της και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον κρόκο, το κορν φλάουρ και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε με μια βαθιά κουτάλα δύο δόσεις ζωμό από τα γιουβαρλάκια στο μπολ με το αυγολέμονο και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην “ψηθεί” το αυγό.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση για 1-2 λεπτά για να δέσει το αυγολέμονο.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε σε πιάτα.