Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γεύμα

Γιουβαρλάκια με μοσχαρίσιο κιμά και λαχανικά

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά

Μερίδες: 7-8

Βαθμός δυσκολίας: 1

Συστατικά
  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (λάπα, 2 φορές περασμένο)
  • 80 γρ. ρύζι γλασέ
  • 1 καρότο
  • 1 μικρό κολοκυθάκι
  • ½ κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο αυγό 
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη 
  • 900 γρ. νερό
  • αλάτι

 

Για το αυγολέμονο

  • 1 κρόκο από μεσαίο αυγό
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • χυμό από 1 λεμόνι
Παρασκευή
  • Τρίβουμε το καρότο και το κολοκυθάκι στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το ρύζι, το ελαιόλαδο, το καρότο, το κρεμμύδι, το αυγό, τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και αλάτι, και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. 
  • Μεταφέρουμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο, πλάθουμε περίπου 25 μπαλάκια των 25 γρ. και αφήνουμε στην άκρη τα γιουβαρλάκια.
  • Ρίχνουμε το νερό και λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα και τη μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση.
  • Μεταφέρουμε τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι της και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον κρόκο, το κορν φλάουρ και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Ρίχνουμε με μια βαθιά κουτάλα δύο δόσεις ζωμό από τα γιουβαρλάκια στο μπολ με το αυγολέμονο και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην “ψηθεί” το αυγό.
  • Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Αφήνουμε να πάρει μια βράση για 1-2 λεπτά για να δέσει το αυγολέμονο.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε σε πιάτα.