Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γεύμα

Φακόρυζο

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά

Χρόνος αναμονής: -

Μερίδες: 4

Βαθμός δυσκολίας: 1

Συστατικά
  • 125 γρ. φακές
  • ½ κρεμμύδι
  • ½ καρότο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 400-500 γρ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Για τη σύνθεση

  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη 
Παρασκευή
  • Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση.
  • Προσθέτουμε τις φακές, τις βράζουμε για 10 λεπτά, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε το καρότο σε κυβάκια 1 εκ.
  • Σε μια ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο, και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  • Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά. 
  • Προσθέτουμε το ρύζι, το νερό, αλάτι, πιπέρι και τις φακές, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. 
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη, και ανακατεύουμε. 
  • Σερβίρουμε σε πιάτα.