Γεύμα
Φακόρυζο
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: -
Μερίδες: 4
Βαθμός δυσκολίας: 1
Συστατικά
- 125 γρ. φακές
- ½ κρεμμύδι
- ½ καρότο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. ρύζι καρολίνα
- 400-500 γρ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σύνθεση
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
Παρασκευή
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση.
- Προσθέτουμε τις φακές, τις βράζουμε για 10 λεπτά, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε το καρότο σε κυβάκια 1 εκ.
- Σε μια ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο, και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε το ρύζι, το νερό, αλάτι, πιπέρι και τις φακές, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη, και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε σε πιάτα.