Γλυκό
Carrot cake
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 55 λεπτά
Χρόνος αναμονής: -
Μερίδες: 12-14
Βαθμός δυσκολίας: 1
Συστατικά
- 250 γρ. καρότα
- 3 μεσαία αυγά
- 200 γρ. μέλι
- 170 γρ. ελαιόλαδο (και επιπλέον για τη φόρμα)
- 220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (και επιπλέον για τη φόρμα)
- 1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. αλάτι
Παρασκευή
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Αλείφουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ 10x30 εκ. με λίγο ελαιόλαδο, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τινάζουμε το περιττό, και την αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το μέλι και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Κόβουμε τις άκρες από τα καρότα και τα τρίβουμε στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες.
- Ρίχνουμε στο μείγμα με τα υγρά το μείγμα με τα στερεά, προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα, αλείφουμε ένα μαχαίρι με λίγο ελαιόλαδο και χαράζουμε ελαφρώς το κέικ στη μέση κατά μήκος για να φουσκώσει ομοιόμορφα.
- Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά μέχρι μέσα και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. (Ελέγχουμε εάν έχει ψηθεί τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα και αν αυτή βγει καθαρή, τότε το κέικ είναι έτοιμο.)
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα για 30 λεπτά.
- Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.