Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γλυκό

Carrot cake

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 55 λεπτά

Χρόνος αναμονής: -

Μερίδες: 12-14

Βαθμός δυσκολίας: 1

Συστατικά
  • 250 γρ. καρότα
  • 3 μεσαία αυγά 
  • 200 γρ. μέλι
  • 170 γρ. ελαιόλαδο (και επιπλέον για τη φόρμα)
  • 220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (και επιπλέον για τη φόρμα)
  • 1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα 
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. αλάτι
Παρασκευή
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Αλείφουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ 10x30 εκ. με λίγο ελαιόλαδο, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τινάζουμε το περιττό, και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το μέλι και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Κόβουμε τις άκρες από τα καρότα και τα τρίβουμε στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες.
  • Ρίχνουμε στο μείγμα με τα υγρά το μείγμα με τα στερεά, προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα, αλείφουμε ένα μαχαίρι με λίγο ελαιόλαδο και χαράζουμε ελαφρώς το κέικ στη μέση κατά μήκος για να φουσκώσει ομοιόμορφα.
  • Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά μέχρι μέσα και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. (Ελέγχουμε εάν έχει ψηθεί τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα και αν αυτή βγει καθαρή, τότε το κέικ είναι έτοιμο.)
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα για 30 λεπτά.
  • Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.