Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γεύμα

Κοχύλια γεμιστά με κιμά γαλοπούλας στον φούρνο

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 

Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά

Μερίδες: 4-6

Βαθμός δυσκολίας: 1

Συστατικά
  • 350 γρ. ζυμαρικά κοχύλια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμά γαλοπούλας
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 300 γρ. τριμμένη ντομάτα 
  • 500 γρ. νερό
  • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη 
  • αλάτι
  • 80 γρ. τριμμένο ρεγκάτο 

 

Παρασκευή
  • Γεμίζουμε τα ¾ μιας κατσαρόλας με νερό, ρίχνουμε 1 πρέζα αλάτι και μεταφέρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση. 
  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερα από τις οδηγίες της συσκευασίας, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.
  • Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον κιμά και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει χρώμα. 
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τρίβουμε το καρότο στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες.
  • Ρίχνουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό. 
  • Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το νερό, λίγο αλάτι και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. (Δεν θέλουμε ο κιμάς να στεγνώσει πολύ, αλλά θέλουμε να έχει αρκετή υγρασία.)
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
Σύνθεση
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε σε ένα ταψί 25x32 εκ. 3-4 κ.σ. από τον κιμά και τον απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. 
  • Παίρνουμε ένα-ένα τα κοχύλια και τα γεμίζουμε με 1 κ.σ. από τον κιμά. 
  • Τοποθετούμε τα κοχύλια στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και αν έχει περισσέψει κιμάς τον περιχύνουμε από πάνω. 
  • Πασπαλίζουμε με το τριμμένο ρεγκάτο.
  • Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 5 λεπτά. 
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε.